Kari bilis kering praktis. Saya dapat idea untuk menyediakan lauk Sambal Ikan bilis kering selepas bersembang dengan Linda dan Isma berkenaan lauk yang mereka sediakan semasa Mereka memberitahu masakan yang sama iaitu sambal ikan bilis kering. Rupanya ramai yang menyediakan lauk ini yang buka sahaja boleh. SAMBAL IKAN BILIS KERING SILA LAYARI FANPAGE SAYA UNTUK INFO INFO KEWANITAAN, petua petua penyakit , hal ehwal islam DAN RESEPI RESEPI MASAKAN SAYA SETERUSNY.
Daripada resep cake, bolu ataupun jenis roti lainnya, resep kue kering memang bisa menjadi pilihan keluarga Indonesia untuk sajian di rumah. Baik itu untuk cemilan saat santai ataupun buat suguhan di meja tamu. Assalamualaikum dan salam biru warna 🤗 Taknak cuba sambal ikan bilis kering rangup ni ka ? You can have Kari bilis kering praktis using 14 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kari bilis kering praktis
- You need 1 ons of ikan bilis kering(buang kepala n cuci,tiriskan).
- Prepare 4 siung of bawang merah.
- It's 3 siung of bawang putih.
- It's 1 bks of Bubuk kari instan(sy pk desaku).
- It's 1/2 sdt of bubuk cabe/balado.
- You need 1 sdt of gula pasir.
- Prepare 1/2 sdt of kaldu bubuk.
- You need of (garam sy tidak pakai).
- It's 1 buah of Tomat merah.
- Prepare of Santan instan uk.kecil.
- Prepare 1 gelas of Air.
- You need of Daun kari/salam koja satu tangkai.
- It's of Sy tambahin daun buas2(gak tau d daerah lain apa)ngak jg boleh.
- Prepare sdm of Minyak ±2.
Menu Sambal Bilis garing/kering ni memang sangat sedap. Jangan sampai hangit kerana nanti cili akan jadi pahit. Kering tempe ini bisa dibuat dalam jumlah banyak dan disimpan di toples. Bisa jadi persediaan kalau Anda telat memasak sahur, Anda sudah punya lauk yang enak dan bisa langsung disantap dengan nasi.
Kari bilis kering praktis instructions
- Iris bawang merah n putih.
- Tomat potong2 sedang,jadiin satu sama pucuk daun buas2.
- Panas kan minyak,tumis bawang.
- Setelah harum & agak kecoklatan masukan air 2 sdm,.
- Masukan bubuk kari, balado n daun kari.aduk2.
- Masukan sisa air,masukan ikan,aduk. Tambahkan kaldu bubuk n gula pasir.
- Setelah mendidih, air agak berkurang masukan santan,.
- Masukan daun buas2 n tomat aduk,koreksi rasa.. matikan kompor,, siap di hidangkan.
Kemudian gorengkan pula ikan bilis sehingga garing. Ikan bilis Jepun ni saiznya kecil dan halus. Mudah nak digoreng, lebih rangup dan tak liat. Sekarang kita kisarkan pula cili kering yang dah digoreng tadi. Sebelum itu, tambahkan sedikit serbuk pati ikan bilis.
Komentar
Posting Komentar